חלוקת אחריות בין בין חברות ביטוח לאחר תאונה עם שלוש משאיות
דרגו את המאמר |
|

תיקון גלגל בצד הכביש ופגיעת מכונית חולפת – חלוקת האחריות שווה בשווה
כיצד מחלקים את האחריות לתשלום פיצויים לאחר תאונת דרכים כאשר מדובר בתאונה בה היו מעורבים שלוש משאיות? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט המחוזי במסגרת תביעת פיצויים מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
התובע עבד בתור נהג משאית בחברת שופרסל. ביום התאונה, עצר התובע את משאיתו בצד הכביש וזאת על מנת לסייע בהחלפת גלגל במשאית אחרת אשר הייתה שייכת אף היא לחברת שופרסל. שתי המשאיות חנו בשולי הכביש ועל פי קביעת בית המשפט מדובר היה בחניה מותרת.
קראו עוד בתחום:
- האם תאונת דרכים כתוצאה מהתלקחות רכב חונה
- תביעה לפיצויים מנהג אוטובוס - תאונת דרכים מבוימת
- נוסעים ברכב נפגעו כאשר סלעים שפוצצו ברשלנות פגעו במכונית - האם תאונת דרכים?
בעת החלפת הגלגל, תוך שהנפגע שוכב מתחת למשאית התקולה, פגעה במשאית התקולה משאית שלישית אשר גרמה לנפילה המשאית התקולה על הנפגע. כתוצאה מהאירוע איבד הנפגע את ידו ונגרמו לו נזקי גוף שונים.
שאלת חלוקת האחריות
מי, אם כן, חייב בתשלום הפיצויים לתובע? האם יש להטיל את החבות על החברה אשר ביטחה את משאיתו במועד התאונה, החברה אשר ביטחה את המשאית התקולה, או שמא חברת הביטוח של המשאית הפוגעת? ראשית, בית המשפט קבע כי מבחינת המשאית התקולה והמשאית הפוגעת מדובר בתאונת דרכים. מבחינת המשאית הפוגעת – בשל פגיעתה, ומבחינת המשאית התקולה – בשל היות הנפגע עסוק בטיפול או תיקון דרך בה.
כמו כן, בית המשפט הוסיף כי למרות שהמשאית התקולה לא חנתה במקום אסור, החניה בצד הכביש יצרה סיכון תעבורתי אשר מכניס את האירוע בגדר החזקה המרבה לסעיף 1 לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
בית המשפט קבע כי התובע לא היה משתמש או נוהג במשאית התקולה וזאת משום שהסיוע אשר הוא העניק לה לא הפך אותו לבעל השליטה והפיקוח על הרכב. דהיינו, התובע נפגע כמי אשר היה מחוץ לכלי הרכב ועל כן האחריות על הפיצויים עבורו הוטלה באופן שווה על שתי המבטחות, של המשאית התקולה ושל המשאית הפוגעת.
המסגרת המשפטית לכך נמצאת בסעיף 3(ב) לחוק הפיצויים. סעיף זה מורה כי כאשר אדם נפגע מחוץ לכלי הרכב בתאונת דרכים בה מעורבים מספר כלי רכב, יהיו נהגי הרכבים חייבים בפיצויים כלפיו, ביחד ולחוד, בינם לבין עצמם, בחלקים שווים. כלי רכב מעורב בתאונת דרכים כאשר בעת התאונה היה בינו לבין רכב אחר מגע, או מגע בינו לבין הנפגע. במקרה דנן, בית המשפט קבע כי גם המשאית התקולה וגם המשאית הפוגעת היו רכבים מעורבים ועל כן התובע זכאי לפיצויים משתיהן.