כיצד מחשבים פיצויים לפי ראשי נזק בעקבות תאונת דרכים קשה?
דרגו את המאמר |
|

חישוב פיצויים לאחר תאונת דרכים לפי ראשי נזק שונים
בתביעות נזיקיות, הדיון נערך בדרך כלל בשני שלבים. בשלב הראשון, בית המשפט צריך להכריע האם התובע זכאי לדרוש מהנתבע פיצוי בגין הנזק שנגרם לו. במידה והתשובה לשאלה הראשונה הינה חיובית, בית המשפט צריך לקבוע מהו גובה הנזק ממנו ייגזר הסכום לפיצוי. חישוב הפיצוי נעשה על סמך "ראשי נזק", כאשר כל ראש נזק מהווה רכיב פיצוי שונה.
במאמר להלן נשתמש בתביעה לדוגמה על מנת לסקור את ראשי הנזק הקיימים. הרשימה לא ממצה לחלוטין ובכל מקרה יכולים להיות ראשי נזק אחרים בהתחשב בנסיבות המקרה. המקרה נשוא מאמר זה עוסק בתביעה לפיצוי בגין תאונת דרכים, על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים ולהטבת נזק על פי החוק לתיקון דיני הנזיקין האזרחיים. במקרה נשוא התביעה, מדובר על תובע בן 27 שסובל מ-100% נכות רפואית כתוצאה מהתאונה ותובע את חברת הביטוח.
אובדן כושר השתכרות - בדרך כלל זהו הרכיב המשמעותי ביותר בפיצוי. מדובר בפיצוי עבור הפסד הכנסה עתידית שיכולה הייתה לצמוח לתובע, אילולא התרחשה התאונה. בית המשפט בודק מהו השכר אותו הניזוק היה מקבל בדרך כלל, מתחשב באפשרויות הקידום שלו ושכר פוטנציאלי עתידי, ומכפיל זאת במספר המשכורות שהיו צפויות לאותו אדם עד לגיל פרישה. במקרה זה, התובע קיבל משכורת של 5,150 ₪ בלבד לפני מועד התאונה. עם זאת, בית המשפט לא התעלם מכך שמדובר באדם צעיר אשר פוטנציאל ההשתכרות העתידי שלו היה גבוה בהרבה. במקרים מסוג זה, בתי המשפט בדרך כלל נוהגים לחשב את המשכורת הפוטנציאלית על סמך השכר הממוצע במשק (8,237 ₪ במועד מתן פסק הדין). על כן, בית המשפט פסק לטובתו של התובע 2,019,543 ₪ פיצוי בגין הפסד השתכרות בעבר ובעתיד.
כאב וסבל - כאב וסבל הינו פיצוי בגין נזק לא ממוני. תקנות הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מסייעות לבית המשפט לחשב סכום זה. הסכום נפסק על סמך מספר הימים בהם התובע היה מאושפז. במקרה זה, משך האשפוז היה 158 יום. הסכום שנפסק לטובתו היה 204,985 ₪.
פנסיה - בית המשפט פסק כי במקרה זה, חישוב הפסד ההשתכרות העתידית לא כלל ניכוי בשל הפרשות לקרן הפנסיה. בשל כך, נקבע כי אין לחשב פיצוי בגין הפסד הפנסיה בנפרד והתובע אינו מקבל כלום לפי ראש נזק זה.
עזרת הזולת - חוות דעת המומחה הרפואי במקרה דנן קבעה כי התובע אינו יכול לגור לבדו וזקוק לעזרה במשך 24 שעות ביממה. בית המשפט נעזר בפסיקות קודמות של בתי המשפט, בהן נקבע כי החישוב יעשה על סמך עלות העסקתו של עובד זר, צרכי היומיום של אותו העובד והוצאות עבור עובד חלופי בימי החופשה שלו. הסכום הראוי במקרה זה נפסק על סך של 12,000 ₪ לחודש. ביחס לעזרת הזולת בעבר, נפסק סכום גלובאלי עבור הסיוע שהתובע זכה מבני משפחתו בגובה 80,000 ₪.
דיור - הבית בו התגורר התובע לא היה מתאים למגוריו לאחר התאונה. אי לכך, אביו של הנתבע שיפץ את הקומה הראשונה בביתם על מנת להתאים אותה לצרכיו של בנו. בית המשפט קיבל את עמדת המשפחה וקבע פיצוי גלובלי על סך 60,000 ₪ בעבור שיפוצים אלו. נוסף לכך, התובע דרש גם פיצוי בגין דיור קבע שישמש אותו בעתיד, ויתאים יותר לצרכיו. בית המשפט השתמש בחוות דעת המומחים שהיו בפניו וקבע כי התובע זכאי לפיצוי נוסף של 175,000 ₪ בגין התוספות לעלויות דיור הקבע שיבנה עבורו.
טיפולים רפואיים - על פי חוות הדעת שהונחו בפניו של בית המשפט, נקבע כי התובע זקוק לטיפול פיזיותרפי פעמיים בשבוע עד לסוף חייו. זאת, בנוסף לטיפולים פסיכולוגיים ומיניים. עבור טיפולים רפואיים בעבר ובעתיד, ובהתחשב בסל הבריאות, נפסק לטובת התובע סכום של 300,000 ₪.
אביזרי עזר, ציוד רפואי ותרופות - בעקבות התאונה התובע נזקק לציוד מיוחד כגון: מיטה עם מנגנון מיוחד, מזרן נגד פצעי לחץ, כיסא גלגלים, כרית למניעת פצעי לחץ ועוד. לאחר חישוב כלל הציוד, בית המשפט פסק סכום של 325,735 ₪ לטובתו של התובע על פי ראש נזק זה.
ראשי נזק נוספים בגינם נפסק הפיצוי היו: מוצרי חשמל, ניידות וחופשה שנתית. לאחר כלל החישובים, סך כל הפיצוי שנפסק עמד על 9,242,064 ₪. מסכום זה יש לנכות את התשלומים שקיבל או יקבל התובע מהמוסד לביטוח לאומי, ותשלומים שכבר קיבל מחברת הביטוח בתור תשלומים תכופים (תשלומים שמשולמים תוך כדי ניהול הליך התביעה).