נזקי רוכש: אחריות מעביד למעשה עובדו
דרגו את המאמר |
|

רמי עובד כנהג בחברה ישראל. רמי נהג ברכב וגרם לתאונה באשמתו בה נגרם נזק לרכוש. האם מעבידו של רמי אחראי על הנזק שנגרם?
מהי חבות מעביד לפי פקודת הנזיקין?
חבות זו מבוססת על סעיף 13 לפקודת הנזיקין, שכותרתו: "חבות מעביד" שם נקבע, בין היתר:
לענין פקודה זו יהא מעביד חב על מעשה שעשה עובד שלו –
- אם הרשה או אישרר את המעשה;
- אם העובד עשה את המעשה תוך כדי עבודתו...
רואים מעשה כאילו נעשה תוך כדי עבודתו של עובד, אם עשהו כעובד וכשהוא מבצע את התפקידים הרגילים של עבודתו והכרוכים בה אף על פי שמעשהו של העובד היה ביצוע לא נאות של מעשה שהרשה המעביד; אולם לא יראו כן מעשה שעשה העובד למטרות של עצמו ולא לענין המעביד.
קיימים שלושה תנאים לקיומה של חבות מצד המעביד ואלו הם:
- קיומם של יחסי עובד מעביד.
- ביצוע העוולה על ידי העובד.
- ביצוע העוולה תוך כדי העבודה - למען המעביד.
על פי סעיף 13 לפקודה, חלה אחריות על מעביד למעשה עובדו, שנעשה תוך כדי עבודתו, כך שלתובע שניזוק, מובטחת האפשרות לתבוע גם את המעביד, המהווה ברוב המקרים "כיס עמוק" יותר מהעובד.
המחוקק אימץ את "מבחן הביצוע" במסגרת הסייג בסעיף 13(ב) על פיו, רק אם הפעולה בוצעה "תוך כדי עבודתו של העובד", ישא המעביד באחריות.
על פי סעיף 16 לפקודה, קביעת אחריותו השילוחית של המעביד אינה פוטרת את אחריותו הישירה של העובד לתאונה, אלא מתווספת אליה. ככלל, כאשר מעשה עובד תוך כדי עבודתו, גרם נזק לצד ג’, המעביד הוא שישא במלוא הנזק. הטעם לכך הוא שהעובד מבצע עבודתו לטובת מעבידו הנהנה ממנה, לכן ראוי שהמעביד ישא בנזקים שהעובד גורם להם בעת שליחות מטעמו.
לדוגמא בהחלטה שניתנה בפרשתפניקס הישראלי בע"מ - חברה לבטוח נ’ בן דוד בן מוחה,הכיר ביהמ"ש באחריותו של המעביד לנזקי הרכוש שנגרמו לרכב האחר, גם במקרה שבו רכב המעביד נלקח ע"י העובד, ללא רשות, ובניגוד להוראות המעביד, לצורך קניית סיגריות.