www.what2do.co.il

עיקרון הקטנת הנזק

דרגו את המאמר

עיקרון הקטנת הנזק

עיקרון הקטנת הנזק גורס כי נפגע צריך לנקוט באמצעים סבירים על מנת להפחית את נזקו, ואל לו לצפות כי המזיק יפצה אותו בגין נזקים אשר ניתן היה להימנע מקיומם. לדוגמא, אדם אשר נפגע בתאונת דרכים ברגלו, ואינו מוכן לחזור לעבודתו שאיננה דורשת ממנו אלא ישיבה מול מחשב, אינו יזכאי בהכרח לפיצויים בגין העובדה שהוא אינו מתפרנס. מדובר בעיקרון אשר איננו מעוגן בחקיקה והוא פרי הפסיקה.

 

השופט סלים ג'ובראן עמד על כך בפסיקתו בע"א 6581/98 זאב זאבי נ' מדינת ישראל - מחלקת עבודות ציבוריות, פ"ד נט(6). "עיקרון הקטנת הנזק זכה בסעיף 14 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970, לעיגון סטטוטורי אשר לפי הניזוק לא יפוצה בגין נזקים אשר הוא יכול היה להקטין או למנוע", כותב ג'ובראן, "הדברים נאמרים גם חרף הוראה מפורשת בפקודת הנזיקין והלכה פסוקה היא כי נטל דומה קיים גם במשפט הנזיקי". כמו כן, השיקולים אשר עומדים ביסוד עיקרון הקטנת הנזק בדיני הנזיקין הינם שיקולים הזהים לדיני החוזים בעניין זה.

 

נטל ההוכחה


השופט תיאודור אור עמד על נטל ההוכחה לעניין זה בע"א 120/00 משה יעל נ' משה בצלאל, תק-על 2002(2), 1125. על פי פסיקה זו, נטל ההוכחה בדבר אי עמידתו של הנפגע בעיקרון הקטנת הנזק מונח על הטוען אותו – דהיינו, על הנתבע. על פי נטל זה, המזיק חייב להראות כי מאזן ההסתברויות (כנהוג במשפט האזרחי) נוטה לטובתו ועליו לשכנע את בית המשפט כי התובע דנן לא עשה כנדרש לשם הקטנת הנזק.

 

מהם "אמצעים סבירים"?


נשאלת אפוא השאלה – מהם אותם האמצעים הסבירים אשר מצופה מהניזוק לנקוט בהם לצורך הקטנת נזקו. שאלה זו נבחנת, כמובן, בהתאם לנסיבות המקרה ופעולות הצדדים. המבחן לכך איננו נובע מהחלטתו של הניזוק עצמו או מרצונו. מדובר אפוא במבחן "האדם הסביר" בהתאם למצב אליו הניזוק נקלע.

 

לדוגמא, אדם אשר נפגע בתאונה, ובוחר שלא להתפרנס למרות שהיה מצופה ממנו לעשות כן כאדם סביר, אינו יכול לגלגל לפתחו של הנתבע את מלוא אובדן השתכרותו. כמובן שבמקרה מסוג זה מוטל על בית המשפט לבחון את נסיבותיו האישיות של הנפגע, לרבות מצבו הנפשי והגופני לאחר התאונה ומקשיים אשר נגרמו לו מבחינה סביבתית בשל נכותו.

 

      קראו עוד בתחום:

 

עם זאת, לא די בתחושות כגון בושה או אי נעימות כדי להצדיק העדר פרנסה. במילים אחרות, השאלה היא האם אדם סביר, בנסיבות נשוא התובענה, היה חוזר להתמיד בעבודתו, אם לאו. מדובר במבחן אובייקטיבי ואין די בתחושותיו הסובייקטיביות של הנפגע.


דוגמאות


עיקרון הקטנת הנזק נדון בשורה ארוכה של פסקי דין בערכאות השונות לאורך השנים. במקרה אחד נדחתה טענתה של חברת ביטוח בנוגע לנכויות פלסטיות ונפשיות של נפגעת תאונת דרכים אשר סירבה לעבור ניתוחים פלסטיים ולא פנתה לקבלת טיפול פסיכולוגי.

 

בית המשפט דחה את הטענות במקרה זה וקבע כי הצלחתם של הניתוחים הפלסטיים אינה בטוחה ומדובר במסכת ארוכה של סבל ומכאובים. כמו כן, נקבע כי לא ניתן להכריח אדם לפנות לטיפול פסיכולוגי, (אך צוין כי ייתכן והתובעת זקוקה לטיפול זה).

 

במקרה אחר, בית המשפט קיבל את טענותיה של הסתדרות מדיצינית הדסה בנוגע לתביעת נזיקין שהוגשה על ידי סטודנטית לרפואת שיניים. במקרה זה, התובעת טענה כי פוטרה ולא מצאה עבודה בגין מחלת עור שהתפתחה בעקבות החומרים במעבדה. בבית המשפט עלה בידה של הנתבעת להוכיח כי התובעת לא עשתה די על מנת לחזור ולהתפרנס, אף בקומה אחרת בפקולטה לרפואת שיניים. אי לכך, הופחת מעט הפיצוי שנפסק עבור התובעת בגין ראש הנזק הפסד השתכרות.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

תאונת דרכים את מי תובעים?

נפגעת בתאונת דרכים? נגרמו לך נזקי גוף? את מי תובעים לאחר תאונת דרכים? 

תביעות נגד משרד הביטחון

מתי תוגש תביעה נגד משרד הביטחון? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר 

רשלנות רפואית, מהי עוולת הרשלנות?

כדי להכריע בשאלה האם קמה לתובעת עילת תביעת בנזיקין בשל רשלנות הנתבעים ו/או מי מטעמם, יש לענות על שלוש שאלות ... 

הצהרת בריאות בפוליסת ביטוח

מהי הצהרת בריאות? מהו חשוב לדעת עם מתן פרטים רפואיים במסגרת הצהרת בריאות? 

תאונות אופניים

נפגעתם בתאונת אופניים? שוקלים הגשת תביעה בגין תאונת אופניים? האם תאונת אופניים הינה תאונת דרכים? ממי ניתן לתבוע פיצויים? 

מחלות מקצוע

מהי מחלת מקצוע? כיצד היא מוגדרת בפסיקה? פסקי דין, מאמרים ופניה אל עורכי דין באתר 

מיקרוטראומה

מיקרוטראומה

מיקרוטרואמה ופיצויים...מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר... 

פגיעות במתקני ספורט, שעשועים

ילדך נפגע תוך משחק במתקן שעשוע? בחצר המשחקים? בבריכה? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר... 

תאונות בחו"ל - איך לתבוע פיצויים

נפגעת בתאונה במדינה זרה? נגרמו לך נזקים? איך לתבוע פיצויים ועצות נוספות.... 

פיצויים בעקות תאונה אשר איננה תאונת עבודה - מהם דמי תאונה?

עובד בישראל אשר נפגע בתאונה שאיננה תאונת עבודה (לדוגמא, תאונה במהלך משחק כדורגל ביום חופש) יכול להגיש למוסד לביטוח לאומי תביעה לקבלת "דמי תאונה"... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי