www.what2do.co.il

עדות יחידה במשפט אזרחי, באילו מקרים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

עדות יחידה במשפט אזרחי, באילו מקרים?

אדם אשר נפגע בתאונת דרכים, בתאונת עבודה או בכל תאונה אחרת, ומעוניין להגיש תביעת פיצויים במסגרת ההליך האזרחי, נגד המעסיק כאשר מדובר בתאונת עבודה, נגד הנהג הפוגע או חברת הביטוח כאשר מדובר בתאונת דרכים, או נגד כל גורם אחר שלדעתו אחראי לפצותו בגין גרימת נזקי גוף או נזקי רכוש נדרש להציג ראיות מוצקות ולשכנע את בית המשפט כי הוא אכן זכאי לתשלום פיצויים.

 

המשפט האזרחי מטיל על התובע את חובת השכנוע וחובת הבאת הראיות להוכחת תביעתו, כך שמבחינת חובת השכנוע על התובע רובץ הנטל לשכנע את בית המשפט בצדקת טענותיו ועליו להוכיח את תביעתו באמצעות ראיות קבילות, איכותיות ומספיקות בעיני החוק.

 

נטל השכנוע מבטא את החובה העיקרית המוטלת על התובע להוכיח את טענותיו כלפי הנתבע, במידת ההוכחה הנדרשת על פי דרישות ההליך אזרחי, ונטל הבאת הראיות הוא חובה משנית הנלווית לנטל השכנוע. ברוב המקרים, נטל השכנוע הרובץ על התובע הוא קבוע, ואינו עובר אל הנתבע במהלך המשפט, אולם נטל הראיות הוא דינאמי ועשוי לעבור מבעל דין אחד לשני, ואף במקרים מסוימים מסתפק בית המשפט בעדות יחידה, כאשר לעדות אין סיוע של ראיות נוספות או עדים אחרים לתאונה. 

 

סעיף 54 לפקודת הראיות

 

סעיף 54 לפקודת הראיות קובע כי בית משפט יכול לפסוק במשפט אזרחי על פי עדות יחידה ללא סיוע, בתנאי שינמק את החלטתו, ויפרט מדוע החליט להסתפק באותה עדות יחידה על אף הבעייתיות של עדות זו.

 

בית המשפט רשאי לפסוק בהליך על סמך עדות יחידה בהתקיים שני תנאים: האחד, כאשר הוא פוסק על פי עדות יחידה שאין לה סיוע, ואין היא הודאת בעל הדין אשר במשפט אזרחי די בה כדי לבסס חיוב והשני, כאשר מדובר באחד מאותם מקרים המנויים בסעיף 54 לפקודת הראיות:

 

האחד, כאשר העדות היא של קטין בן 14 ומטה. השני, כאשר העדות היא של בעל דין או של קרוב משפחתו מדרגה ראשונה. השלישי, כאשר העדות היא של אדם המעוניין בתוצאות המשפט לטובת בעל הדין שקרא אותו להעיד. הרביעי, כאשר התובענה היא נגד עזבון, קטין, חולה נפש או נעדר. והחמישי, כאשר יש נסיבות אחרות שבהן נדרש בית המשפט לפרט בהחלטתו מה הניע אותו להסתפק בעדות זו.

 

סעיף 54 קובע כי אמנם קיימת אפשרות לפסוק במשפט אזרחי על פי עדות יחידה שאין לה סיוע, אולם במקרים שבהם העדות היא של בעל דין, של קרוב משפחתו או של אדם המעוניין בתוצאות המשפט לטובת בעל הדין שקרא אותו להעיד, יש צורך לפרט מה הניע את בית המשפט להסתפק בעדות זו. לפיכך, בכל פעם שיש פגם גם אם הוא קל, ואין סיוע לעדות במשפט האזרחי, על בית המשפט לפרט בהכרעתו מה הביא אותו להכרעה, אשר ביטלה את דרישת הסיוע שהייתה במשפט המקובל.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

תאונת דרכים את מי תובעים?

נפגעת בתאונת דרכים? נגרמו לך נזקי גוף? את מי תובעים לאחר תאונת דרכים? 

תביעות נגד משרד הביטחון

מתי תוגש תביעה נגד משרד הביטחון? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר 

רשלנות רפואית, מהי עוולת הרשלנות?

כדי להכריע בשאלה האם קמה לתובעת עילת תביעת בנזיקין בשל רשלנות הנתבעים ו/או מי מטעמם, יש לענות על שלוש שאלות ... 

הצהרת בריאות בפוליסת ביטוח

מהי הצהרת בריאות? מהו חשוב לדעת עם מתן פרטים רפואיים במסגרת הצהרת בריאות? 

תאונות אופניים

נפגעתם בתאונת אופניים? שוקלים הגשת תביעה בגין תאונת אופניים? האם תאונת אופניים הינה תאונת דרכים? ממי ניתן לתבוע פיצויים? 

מחלות מקצוע

מהי מחלת מקצוע? כיצד היא מוגדרת בפסיקה? פסקי דין, מאמרים ופניה אל עורכי דין באתר 

מיקרוטראומה

מיקרוטראומה

מיקרוטרואמה ופיצויים...מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר... 

פגיעות במתקני ספורט, שעשועים

ילדך נפגע תוך משחק במתקן שעשוע? בחצר המשחקים? בבריכה? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר... 

תאונות בחו"ל - איך לתבוע פיצויים

נפגעת בתאונה במדינה זרה? נגרמו לך נזקים? איך לתבוע פיצויים ועצות נוספות.... 

פיצויים בעקות תאונה אשר איננה תאונת עבודה - מהם דמי תאונה?

עובד בישראל אשר נפגע בתאונה שאיננה תאונת עבודה (לדוגמא, תאונה במהלך משחק כדורגל ביום חופש) יכול להגיש למוסד לביטוח לאומי תביעה לקבלת "דמי תאונה"... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.