סיעוד ועזרה בתביעת פיצויים - דוגמאות מהפסיקה
דרגו את המאמר |
|

נפגעים רבים נאלצים להתמודד עם התדרדרות של ממש במצבם הבריאותי בגין נזקי גוף (למשל - לאחר תאונת דרכים). הפיצויים אשר נפסקים לנפגעים אלו נקבעים על פי ראשי נזק שונים כגון הפסדי השתכרות לעתיד ולעבר, כאב וסבל, קיצור בתוחלת החיים וכדומה. במקרים בהם הנפגע זקוק לסיוע מצד גורמים שלישיים, ניתן יהיה לתבוע גם פיצויי עבור הוצאות עזרה וסיעוד.
פסק הדין המנחה בעניין זה ניתן בשנת 2000 בע"א 3375/99 אקסלרד נ' צור שמיר חברה לביטוח בע"מ, פ"ד נד(4) 450 (2000). בפשרת אקסלרד נקבע "סכום מוצא" מובנה, על סך של 12,000 ₪ לחודש, עבור הוצאות עזרה וסיעוד. עם השנים, עלה הסכום והוא עומד כיום על כ-15,000 שקלים. יודגש כי ניתן לסטות מסכום זה, בהתאם לנסיבות (לרבות הפגיעה, יכולתו של הנפגע לשפר מצבו, תלותו של הנפגע בגורמים מסביבו וכדומה).
פיצויים מופחתים כאשר הנפגעת אינה זקוקה לסיוע בכל שעות היממה
בפסק דין אשר ניתן בשנת 2010 (ע"א 6021/08 לוגבינץ נ' מנורה חברה לביטוח בע"מ), טענו בני המשפחה כי הנפגעת זקוקה להגנה מלאה במשך כל שעות היממה. בית המשפט בחן את מצבה של הנפגעת מבחינה בריאותית ונקבע כי התובעת אינה זקוקה לסיעוד במשך 24 שעות ביממה.
קראו עוד בתחום:
- נכות פלסטית בתור נכות תפקודית, אימתי?
- כאב וסבל לאחר תקיפה - דוגמאות מהפסיקה
- עיקרון ריחוק הנזק
- שיקולי ערכאת ערעור במסגרת ערעור על חישוב פיצויים בתביעת נזיקין
השופטים כתבו בפסק הדין כי יש מקום לפסוק פיצויים לנפגעת עבור בגין סיעוד, על פי אמות המידה שנקבעו בפרשת אקסלרד. אך הוצאות אלו תקבענה על בסיס סיעוד מוגבל בלבד. כמו כן, נכתב עוד כי אמות המידה שנקבעו בעניין אקסלרד נגעו לנכים קשים (לדוגמא, נכים קוודרופלגים), והנפגעת בפרשה זו אינה כזו. "יש לבחון את מצבו של כל נפגע ולפסוק לו פיצויים בהתאם לצרכיו המיוחדים", נכתב בפסק הדין, אי לכך, נפסקו לנפגעת פיצויים חודשיים בסך של 9,000 שקלים לחודש.
נפגע משותק בפלג גוף תחתון - אך מסוגל לעבוד בתחום המחשבים
בע"א 3590/08 המאגר הישראלי לביטוחי רכב בע"מ נ' פת (2010) התברר עניינו של נכה 100%, אשר היה משותק בפלג גופו התחתון, ישוב על כסא גלגלים, סובל מחולשה ביד שמאל, וזקוק לצנתורים בגין אי שליטה על הסוגרים. חרף זאת, בית המשפט קבע כי האחרון יכול להשתכר ברמה של כ-2,000 שקלים בחודש.
לאחר פסיקתו של בית המשפט המחוזי, ערער הנפגע על פיצויים אלה לבית המשפט העליון, לטענתו, בית משפט קמא סטה מהסכום של 14,500 שקלים לחודש, וזאת ללא התחשבות במצבו הבריאותי הקשה של התובע. בית המשפט העליון דחה את הערעור. בפסק הדין נכתב כי – "כל מקרה ונסיבותיו. בתי המשפט דנים מעשה של יום ביומו בקשת רחבה של נכויות ומגבלות קשות, החל מנכים קלים וכלה בנכים קשים ביותר.
הרף אשר קובעת הלכת אקסלרד נתון לבחינה קונקרטית בכל מקרה ומקרה על פי אופי הפגיעה וצרכי הנכה". בעניין פת, בית המשפט קבע כי יש להעניק משקל רב לשיקוליה של הערכאה הדיונית (בית המשפט המחוזי) והסכום אשר נפסק לנפגע עומד במבחני הסבירות הרלבנטיים.
נכה 100% אשר אינו מסוגל לבצע כל פעולה מלבד אכילה בכלי מיוחד ולבישת חולצה רחבה
בפרשת ג'זמאווי (ע"א 5856/08 ג'זמאווי נ' כלל חברה לביטוח בע"מ 2008), התברר עניינו של נכה 100%, אשר היה משותק בכל גפיו ולא שלט על הסוגרים. עם זאת, הוכח כי הנפגע למד לצחצח את שיניו בעזרת ידית מיוחדת, למד לאכול מזון מסוים בעזרת כלי מיוחד, ואף היה מסוגל ללבוש חולצה רחבה ללא כפתורים.
נפגע זה בילה את מרבית זמנו בשכיבה. בית המשפט העליון ראה לנכון שלא לסטות באותו מקרה מהפיצוי שנקבע בהלכת אקסלרד. בפסק הדין נכתב כי "במקום בו עומד בפנינו נזקק אשר זקוק לסיעוד מלא, בין בהשגחה ובין בטיפול, במרבית שעות היממה, וכשאין הוא מסוגל לבצע כמעט אף אחת מפעולות היום-יום, אין להמעיט מהפיצוי שנקבע בהלכת אקסלרד".