נכות פלסטית בתור נכות תפקודית, אימתי?
דרגו את המאמר |
|

אדם אשר נגרמו לו נזקי גוף יכול פעמים רבות להגיש תביעה בעניין זה כנגד גופים שונים כגון בעל המקרקעין, חברת ביטוח, הביטוח הלאומי וכדומה. במידה ומוכחת החבות של הנתבע לפצות את התובע, פונה בית המשפט לנדבך השני של תביעות נזיקיות אלו – שיעור הנזק.
שיעור הנזק נקבע בדרך כלל על פי קביעה של נכות רפואית, ועל פיה נכות תפקודית. לאחר קביעת הנכות התפקודית, בית המשפט בוחן מהי השפעת הנכות התפקודית על יכולתו של הנפגע להשתכר על פי פרנסתו עובר לתאונה. לדוגמא, נגן פסנתר אשר איבד שלוש מאצבעותיו לא יוכל לחזור ולנגן ומדובר בנכות תפקודית בעלת השפעה גדולה על יכולתו להתפרנס. עם זאת, אובדן שלוש אצבעות איננו עולה כדי נכות תפקודית קשה כאשר מדובר בשדר רדיו או צלם.
קראו עוד בתחום:
- פגיעה ביד דומיננטית - פיצויים עבור צורף לאחר תאונת אופנוע
- אובדן עין - חישוב פיצויים
- היחס בין נכות תפקודית לנכות רפואית במסגרת תביעה
נזקי גוף קשים יכולים לגרום פעמים רבות לנכות פלסטית כגון צלקות מכוערות וכדומה. האם במקרים בהם נגרמו לנפגע נזקים פלסטיים שונים, ניתן לקבוע כי מדובר גם בהשפעה על הנכות התפקודית?
על פי רוב, התשובה לשאלה זו הינה שלילית. הלכה פסוקה היא כי נכות פלסטית איננה מהווה נכות תפקודית, אלא אם מדובר בצלקות קלואידיות כואבות וחמורות, או במידה ועסקינן בצלקות גסות במיוחד אשר אף אם הן אינן תפקודיות הן עלולות לגרום לפגיעה מסוימת בכושר ההשתכרות. לדוגמא, נכות פלסטית יכולה להשפיע על יכולת השתכרותם של שחקנים או דוגמנים.
דוגמא לפסק דין
בע"א 577/88 נאוה מירון נגד רזיה ישראלי פ"ד מ"ו (2), עמ' 286, עסק בית המשפט בתובעת אשר הותקפה על ידי כלב רוטוויילר. התובעת, שחקנית אשר כל פרנסתה תלויה בהופעה מול קהל, טענה כי היא סובלת מצלקות בפניה הפוגעות בהשתכרותה באופן ממשי. מומחה רפואי קבע כי התובעת סובלת מנכות פלסטית לצמיתות בשיעור של 30%.
בית המשפט קבע כי יש לקבל את טענת התובעת לכך שנכותה הפלסטית הינה נכות תפקודית. בפסק הדין נקבע כי יש להכיר בכך שנכות זו תפגע בהשתכרותה העתידית של התובעת בשיעור של 25%. יש לציין כי התובעת בפסק דין זה הצליחה להוכיח כי מעסיקים נמנעו מלעבוד איתה בגין הצלקות בפניה.