www.what2do.co.il

רפואה מתגוננת ורשלנות רפואית

דרגו את המאמר

רפואה מתגוננת ורשלנות רפואית

רשלנות רפואית – "רפואה מתגוננת"


מדי שנה מוגשות אלפי תביעות העוסקות ברשלנות רפואית בארץ ובעולם. תביעות אלו, אשר עומדות כ"עננה" מעל ראשיהם של הרופאים במדינה, גורמות להתפתחות תופעה נגדית. על פי סקרים שנערכו בנושא, רופאים רבים נוטים לנקוט בגישה של "רפואה מתגוננת". רפואה זו פרושה מתן טיפול מיותר כאשר ההגנה מפני תביעה עולה לעיתים בחשיבותה על פני הטיפול היעיל והנכון בחולה.


הירחון האמריקני Archives of Internal Medicine מפרסם הבוקר סקר חדש המצביע על חששם של רופאים אמריקנים מפני תביעות משפטיות בגין רשלנות רפואיות. על פי הסקר, אשר נערך על ידי חוקרי הפקולטה למרכז רפואי Mount Sinai בניו יורק, 91% מהרופאים טענו כי הם מטפלים בחולים ב"רפואה מתגוננת".


כמו כן, רופאים רבים ציינו כי דרושה רפורמה משמעותית בעניין הרשלנות הרפואית, זו בשל קבלת תביעות רבות שאינן מוצדקות בבתי המשפט במדינה. זאת ועוד, "הרפואה המתגוננת", אשר הופכת לנפוצה יותר ויותר, מטילה עומס כבד על השירותים הרפואיים ופוגעת באופן כלכלי במטופלים.


2,416 הרופאים אשר השתתפו בסקר במשך חמישה חודשים הוסיפו כי הם חשים שהם חשופים מדי יום לתביעות כנגדם, גם במקרים בהם הם עומדים באופן ברור בסטנדרט "הרופא הסביר". הרופאים הוסיפו כי השימוש בבדיקות לא נחוצות, תוך ניסיון לצבור הגנה מפני רשלנות רפואית, קיים בכל מרפאה במדינה. לדבריהם, שימוש יתר בבדיקות אלו לא יפסק ללא חקיקה רפורמית והגנה משמעותית על הרופאים.


למעלה מ-200 מיליארד דולר בשנה


נתוני הסקר הצביעו על כך שלא קיים הבדל משמעותי בין רופאים ממגדרים שונים, סוגי התמחויות, או מיקומים גיאוגרפיים. 86.5% מהרופאות טענו כי הן משתמשות ב"רפואה מתגוננת" לעומת 92.5% מהרופאים הגברים. החוקרים מוסיפים כי למרות שרופאי משפחה, רופאי ילדים ורופאים פנימיים חשופים פחות לתביעות בגין רשלנות רפואית, גם הם חשים מאוימים מדי יום.


בבואם לבחון מהן השפעותיה הכלכליות של ה"רפואה המתגוננת", קבעו החוקרים כי לא ניתן לאמוד את הסכום המדויק. גורמים רבים מדי מעורבים בסוגיה כלכלית-משפטית זו ועל כן ניתן רק לשער שסכום לא קטן עומד על הפרק.

 

      קראו גם:

 

בשנת 2003 ערך משרד הבריאות האמריקני מחקר אשר קבע כי "הרפואה המתגוננת" עולה לקופת המדינה כ-60 מיליארד דולרים מדי שנה. גופים אחרים (כגון התאחדות הרופאים האמריקנים) טוענים שמדובר בסכום גדול יותר הנע בין 200-210 מיליארד דולר בשנה.

 

בדיקות רבות מיותרות לחלוטין

 

סקרים נוספים שנערכו בתחום, דוגמת סקר של חברת Jackson Healthcare שפורסם באפריל השנה, מצביעים על כך שמרבית הרופאים סבורים כי "רפואה מתגוננת" פוגעת קשות במערכת הבריאות האמריקנית. מחקר שנערך במסצ’וסטס בשנת 2008, ועסק ב"רפואה מתגוננת", הציג נתונים מדהימים לגבי הפניית מטופלים לבדיקות רפואיות.

 

על פי מחקר זה, מקורן של יותר מ-20% מבדיקות הדימות (אמ.אר.איי, רנטגן, אולטרא סאונד, CT וכו’) הינו ב"רפואה המתגוננת". נתוני מחקר מסצ’וסטס קובעים גם כי 13% מהאשפוזים בבתי החולים הינם מיותרים וכך גם 28% מההפניות לרופאים מומחים.

 

השופט גריל: "רפואה מתגוננת עלולה לפגוע במטופלים"


סגן נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, כב’ השופט יגאל גריל, תיאר את הסכנה הטמונה ברפואה המתגוננת באחד מפסקי דינו:

"הטלתה של חובת זהירות חמורה מדי עלולה לפגוע ביכולתם של רופאים להפעיל שיקול-דעת המבוסס על מיטב הכרתם ומיומנותם המקצועית. היא עלולה לעודד תופעה בלתי רצויה של רפואה מתגוננת המבקשת למזער חשיפה לתביעות ברשלנות אף במחיר פגיעה בבריאותם של מטופלים. קביעתו של רף נורמטיבי גבוה מדי עלולה אפוא להוביל לידי הכבדה בלתי ראויה על פעילותה של מערכת הרפואה, ובטווח הארוך אף לפגוע ברווחת המטופלים ובבריאותם".

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

מהי רשלנות רפואית?

מהי רשלנות רפואית? למי מגיע פיצוי? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר 

את מי תובעים?

נפגעת עקב רשלנות רפואית? את מי תובעים בגין נזקי הגוף שנגרמו? פסקי דין, מאמרים ופניה אל עורכי דין באתר 

התיישנות ברשלנות רפואית

מתי תתיישן עילת תביעה בגין רשלנות רפואית? מאמרים, פסקין דין ופניה אל עורכי דין באתר 

עורכי דין רשלנות רפואית איך לבחור עורך דין?

נפגעת עקב רשלנות רפואית? איך לבחור עורך דין מתאים למקרה רשלנות רפואית? 

רשלנות רפואית, מהי עוולת הרשלנות?

כדי להכריע בשאלה האם קמה לתובעת עילת תביעת בנזיקין בשל רשלנות הנתבעים ו/או מי מטעמם, יש לענות על שלוש שאלות ... 

מתי תוגש תביעת רשלנות רפואית?

מתי תוגש תביעת רשלנות רפואית? נגד מי תוגש התביעה? מאמרים, פסקי דין ופני אל עורכי דין באתר 

רשלנות רפואית - ניתוחים

השאלות אשר יעמדו להכרעה בבית המשפט הן, האם עמד הרופא בדרישות הרפואיות לביצוע הניתוח או שהיתה התרשלות מצדו בביצוע הניתוח, במעקב לאחר הניתוח ובדרך טיפולו במהלך כל התקופה. 

רשלנות רפואית - אבחון לקוי

אחד הגורמים השכיחים בתחום תביעות רשלנות רפואית הוא אבחון לקוי של מחלה או גידול או טעות באבחון או איחור באבחון מחלה קשה כגון סרטן, מחלה קשה... 

רשלנות רפואית בלידה - הריון

רשלנות רפואית בלידה או במהלך הריון...מידע משפטי, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר 

טעויות אולטראסאונד והקשר לרשלנות רפואית

בדיקת האולטראסאוד הראשונה מתבצעת ע"י רופא מומחה ( גניקולוג, מילדות ) וזאת בין השבוע ה - 17 ל - 22. הבדיקה השניה מתבצעת בין השבוע ה - 24 ל - 28... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.