חוק רשלנות רפואית בלידה זוכה להתנגדות לשכת עורכי הדין
דרגו את המאמר |
|

לשכת עורכי הדין נגד העברת רשלנות רפואית בלידה למשרד הבריאות
סוגית העוסקות ברשלנות רפואית בלידה, והתביעות הנזיקיות אשר מוגשות בגינה לבתי המשפט, הגיעה לאחרונה גם למסדרונות הכנסת. במסגרת הצעת חוק, אשר הוגשה על ידי חבר הכנסת מאיר שטרית ממפלגת קדימה, מוצע כי תביעות בעניין רשלנות רפואית בלידה לא ידונו בין כתלי בית המשפט אלא במסגרת ועדה רפואית מטעם משרד הבריאות.
שטרית טוען כי סכומי הפיצויים הגדולים אשר נפסקים עבור הנפגעים בגין רשלנות רפואית בלידה אינם תמיד מעידים על רשלנותם של הרופאים. חבר הכנסת מקדימה סבור כי היות ומרבית הרופאים מבוטחים במסגרת פוליסת רשלנות מקצועית, נוטים בתי המשפט לפסוק פעמים רבות לטובת הנפגעים למרות שאין ממש בתביעותיהם. שטרית מציע כי תביעות בגין רשלנות רפואית בלידה יוגשו נגד הרופאים במסגרת החוק החדש, ולא בכפוף לדיני הנזיקין (כפי שהיה עד כה).
- רפואה מתגוננת ורשלנות רפואית
- רשלנות רפואית בביצוע בדיקת אולטראסאונד חלקית, האמנם?
- 3.2 מיליון שקלים פיצויים בגין בדיקת מי שפיר רשלנית
- רשלנות רפואית בישראל - עלייה של 700% בסכומי הפיצויים
אי לכך, לשכת עורכי הדין החליטה לצאת למאבק נגד הצעת החוק. גורמים בלשכה טוענים כי הצעת החוק, אשר נתמכה על יד 20 חברי כנסת, עלולה לפגוע באופן משמעותי בנפגעים ובבני משפחותיהם. כמו כן, מדובר בנטילת סמכות מבתי המשפט ועל כן סבורים בכירים בלשכת עורכי הדין כי מדובר בהצעת חוק שאינה חוקתית.
מיותר לציין כי סכומי הפיצויים הנפסקים בגין רשלנות רופאית בלידה עומדים בדרך כלל על סכומים גבוהים במיוחד. אין צורך להוסיף כי רשלנות בלידה גוררת בעקבותיה לעיתים חיים שלמים של כאב וסבל גופני בלתי הפיך. "האם יש להגביל את סכום הפיצויים ל-250,000 שקלים כפי שמציע חבר הכנסת שטרית?", נמסר מלשכת עורכי הדין.
האם מאחורי הצעת החוק עומדות קבוצות לחץ?
חברי הוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין ערכו הצבעה טלפונית על מנת לבחון את עמדת הלשכה בעניין זה. במסגרת בדיקה טלפונית זו הוחלט פה אחד להתנגד להצעה. עורכי הדין טוענים כי הוצאת עניין הרשלנות הרפואית בלידה מתחום מערכת המשפט יושב בסתירה, הן להמלצות וועדת שפניץ והן להמלצות וועדת קלינג. שתי הוועדות הללו, נאמר, קבעו באופן מפורש כי העברת הנושא לידי משרד הבריאות תפגע בראש ובראשונה בנפגעים.
פורום הניזקין בלשכת עורכי הדין טוען כי עמדתו של חבר הכנסת, כאילו מרבית הפעמים פוסק בית המשפט לטובת הרופאים, אינה מבוססת במציאות. עוד נמסר מפורום הנזיקין בלשכת עורכי הדין כי מדובר בעמדה של קבוצות לחץ כגון טכנאי אולטרא סאונד, רופאים בתחום המיילדות, רופאים בתחום הגנטי ועוד.
כמו כן, גורמים בלשכה מסרו כי הפיצויים הגבוהים אשר נפסקים עבור הנפגעים אינם מעידים על רדיפת בצע או קלות דעת, אלא על הסכומים האבודים בגין הכאב, הסבל, העזרה לנפגע והשנים האבודות.