רשלנות מקצועית של אדריכל או מהנדס, אימתי?
דרגו את המאמר |
|

כל אחד ואחד מאיתנו נדרש לפחות פעמיים בחיים לעזרתו של מהנדס או אדריכל. מדובר בד"כ בסכומים גדולים ביותר ובעניינים אשר מרבית הלקוחות מבינים בהם אך מעט. לפיכך, חשופים הלקוחות לסכנה ממשית של פגיעה בגין רשלנות מקצועית.
- מהי רשלנות מקצועית של עורך דין?
- מהו ביטוח אחריות מקצועית?
- רשלנות מקצועית של עורכת דין בעסקת קומבינציה תידון בפני בורר
במקרים בהם האדריכל לא ביצע את העבודה כנדרש, או במקום בו מהנדס לא בחן כיאות את תנאי השטח שלפניו, קיימת עילה להגשת תביעה כנגדם בגין רשלנות מקצועית. שימו לב, עילה לתביעה זו יכולה לנבוע גם מתמחור עבודה שאיננו הולם, ביצוע עבודה באופן שאינו זהה למה שסוכם בין הצדדים בתחילת ההתקשרות, ועוד.
מהנדסים ואדריכלים הינם אנשי מקצוע העוסקים בייעוץ, תכנון, ניהול ופיקוח. בשנים האחרונות עולה המודעות הציבורית לנזקים אשר נגרמים בגין רשלנות מקצועית של מהנדסים ואדריכלים, ותביעות רבות מונחות לפתחן של הערכאות המשפטיות בנושאים אלו מדי שנה.
התיישנות
מרוץ ההתיישנות בתביעות משפטיות בישראל עומד על שבע שנים בין יום קרות הנזק לבין יום הגשת התביעה. עם זאת, פעמים רבות מתגלה רשלנות מקצועית של אדירכל ו\או מהנדס רק שנים רבות לאחר ביצוע העבודה. שימו לב, תביעה נזיקית בגין רשלנות מקצועית זו יכולה להיות מוגשת גם אם חלפו שבע שנים ממועד העבודות.
מן הפסיקה ידוע כי מרוץ ההתיישנות מתחיל כאשר "מתגלה עילת התביעה". לדוגמא, במידה ובמסגרת שיפוצים בבית אתם מגלים לפתע כי כל הצנרת שהונחה לפני 15 שנה נעשתה באופן שדורש החלפה כוללת של כל המרצפות בבית, יכול להיות שקיימת עילה לתביעה כנגד המהנדס או הקבלן.
כיצד מוכיחים רשלנות מקצועית?
בתי המשפט בישראל אינם קובעים פיצויים באופן קבוע בעקבות רשלנות מקצועית. שימו לב, תביעות בגין רשלנות מקצועית של מהנדס או אדריכל חייבת להיות מגובות בחוות דעת מקצועית מטעם התביעה, אשר ניתנת על ידי מומחה מוכר בתחום.
כמו כן, על התובעים מוטל להוכיח את קיומה של חובת הזהירות בינם לבין הנתבע, הפרת חובה זו, קיומו של נזק וקשר סיבתי בין הפרת החובה להתקיימות הנזק.
האם כל טעות היא רשלנות מקצועית?
תובעים רבים סבורים כי כל טעות או שגיאה בעבודתו של מהנדס או אדריכל עולה כדי רשלנות מקצועית. עם זאת, אין הדבר כך, כל אימת שיוכיח הנתבע בבית המשפט כי פעל באופן הסביר המצופה ממנו (בהתאם לנסיבות ולתקופה נשוא התובענה).
עוולת הרשלנות נגזרת מסעיפים 35 ו-36 לפקודת הנזיקין אשר קובעות כי רשלנות הינה מעשה של אדם אשר מנוגד לאופן בו היה נוהג אדם סביר אחר באותה הסיטואציה. במידה ואדם השתמש במשלח יד פלוני שלא במיומנות, וללא נקיטת הזהירות המצופה מבעל מקצוע סביר, קיימת כנגדו עילה לתביעה בגין רשלנות מקצועית.
האם האדריכל (או מהנדס) השתמש בפרקטיקה המקובלת?
בתי המשפט נוטים לבחון תובענות העוסקות ברשלנות מקצועית של אדריכל ו\או מהנדס, תוך שהם בודקים את התנהלותם בהתאם לפרקטיקה המקובלת בתחום בתקופה נשוא התובענה. לדוגמא, בית המשפט שופט את האדריכל על פי התקן שהיה נהוג בימים בו ביצע את העבודה, ולא על פי התקן הרלבנטי ביום שבו הוגשה התביעה.
האם העבודה בוצעה בהתאם לחוק?
מן הפסיקה ידוע כי לקוחות מצפים מאדריכלים ומהנדסים לפעול בהתאם לחוקי התכנון והבנייה, תוך שהם מודעים לעובדה כי חריגות אלו, לולא נמסרו ללקוח פרטים לגביהם, מהווים רשלנות מקצועית (ולעיתים גם פלילית).
שימו לב, הוראות החיקוק הנוגעות לאדריכלים ומהנדסים הינן רבות ומגוונות, ופרושות על גבי מספר חוקים שונים. עם זאת בעל המקצוע הסביר חייב לנהוג במקצועיות ובמיומנות הראויים, בעיקר תוך ידיעה של הוראות החוק הרלבנטיות לתחום עיסוקו.
אחריות המהנדס או האדריכל מתוקף החוזה
רשלנותו המקצועית של אדריכל או מהנדס עולה גם במסגרת החוזה אשר נחתם בינו לבין הלקוח בבואו לבצע את העבודה המדוברת. שימו לב, מהנדס איננו יכול לשמוט מעליו אחריות העומדת לכתפיו מתוקף החוק וסעיף מסוג זה בחוזה, יכול להיות שלא יהיה קביל בבית המשפט.
כמו כן, הקפידו לבחון היטב את החוזה עליו בטרם אתם חותמים עליו, והיוועצו עם עורך דין במקרים בהם מדובר בסכומים משמעותיים.
הצהרת המתכנן
כאשר לקוח המעוניין בשירותיו של מהנדס או אדריכל, פונה לאיש מקצוע מוכר בתחום, והאחרון מצהיר בפניו כי הוא מסוגל לבצע את העבודה הנדרשת על הצד הטוב ביותר, קיימת להצהרתו חשיבות משפטית.
במקום בו הצהיר הנתבע בפני התובע כי הוא בעל ההכשרה המקצועית והמומחיות המתאימה לבצע התחייבויות שונות בתחום העיסוק הרלבנטי, מונחת לכתפיו חובת זהירות מושגית וקונקרטית כלפי הלקוח.