www.what2do.co.il

אי מתן הסבר ללקוח על משמעות הליך במתכונת סעיף 79א`

דרגו את המאמר

אי מתן הסבר ללקוח על משמעות הליך במתכונת סעיף 79א`

אי מתן הסבר על משמעות הליך במתכונת סעיף 79א' לחוק בתי המשפט

 

דיונים בתיק מכוח סעיף 79א' לחוק בתי המשפט מעניק לבית המשפט סמכות לקצר את ההליכים המשפטיים בתובענה ולתת פסק דין ללא כניסה לעובייה של הקורה במקרה הנדון. במקרים אלו, רשאי השופט לדלג על שלבים בהליך המשפטי כגון עדויות, הוכחות, חקירות נגדיות, חקירות מומחים וכיוצא בזה.

 

דיון המתנהל לפי סעיף 79א' הוא דיון שבו ניתנת לבית המשפט סמכות לפסוק לפי שיקול דעתו, תוך שהצדדים מוותרים על תחולת הדין המהותי, דיני הראיות וסדרי הדין. מן הטעם הזה מוגבלת אפשרות התערבותה של ערכאת ערעור בפסק דין שניתן בסדר דין כזה.

 

      קראו גם:


בתביעה נטען כי עורכי הדין נהגו תוך רשלנות מקצועית במתן הסבר על משמעות ההליך. התובעים טענו כי הנתבעים התרשלו באופן שבו טיפלו בעניינו של התובע. לטענת התובעים, עקב רשלנות זו נכשלה תביעת נזיקין אשר הגיש התובע בגין תאונת עבודה שאירעה לו. עוד נטען כי בעקבות כך לקה התובע בדיכאון קליני קשה ובהרעה ניכרת במצבו הגופני. אשתו, התובעת השנייה בתביעה, טענה כי בעקבות האירועים חלה התדרדרות במצבם הכלכלי והזוגי של בני הזוג.

עיקר טענת הרשלנות אשר יוחסה לנתבעים הייתה נתינת הסכמתם לכך שיינתן פסק דין על פי סעיף 79א' לחוק בתי המשפט תשמ"ד-1984. התובעים טענו כי לא ניתן להם הסבר לגבי ההליך ומשמועתו. התובעים הוסיפו כי הנתבעים לא הביאו בפניהם את המגבלות הקשורות בערעור על פסק דין כזה, מבלי שהיו בתיק ראיות שניתן היה להסתמך עליהם לצורך מתן פסק הדין. בכתב התביעה כומת הנזק לסכום של 2,118,290 ₪, שהוסבר בכך שאלמלא התרשלו הנתבעים, היה התובע מקבל את מלוא הסכום הנתבע בתביעת הנזיקין.

 

בכתב ההגנה הכחישו הנתבעים את טענות התובעים וטענו כי פעלו באופן מקצועי ומיומן. עורכי הדין הנתבעים הוסיפו כי מכל מקום, אין כל קשר בין האופן שבו טיפלו בעניינו של התובע לבין הנזקים הנטענים. הנתבעים טענו במיוחד כי העובד נתן את הסכמתו לכך שפסק הדין יינתן על פי סעיף 79א', וכי הדבר היה לאחר שהוא קיבל מהם הסבר על מהות ההליך והשלכותיו.

 

השופטים קובעים - עורכי הדין לא הסבירו את משמעות ההליך

 

במקרה דנן, הסכימו הצדדים לדיון לפי סעיף 79א' באפריל 2001. באותו הדיון, טענה עורכת דינו של התובע לגופה של התביעה. בסופו של הדיון ניתנה החלטה שלפיה בא כוח החברה יגיש סיכומים בכתב ועורכי דינו של התובע יוכלו להשיב לסיכום אלו. פסק הדין ניתן לאחר הגשת סיכומי החברה וסיכומי התשובה. הצדדים היו חלוקים לגבי הנסיבות אשר קדמו להודעה שנמסרה מטעם התובע בדבר ההסכמה לדיון לפי סעיף 79א'.

 

התובע טען כי במהלך פגישה שהתנהלה בינו לבין עורכי הדין הנתבעים, בדצמבר 2000, אמרו הנתבעים כי רצוי להעביר את הדיון לבית משפט השלום על מנת לקצר בזמן משפטי. התובע טען כי עורכי הדין "עודדו" אותו להסכים להעברת הדיון וטענו כי עניינו ישורת טוב יותר באם יקרה כך.

 

כמו כן, התובע הוסיף שהדברים אשר נאמרו לו באותה הפגישה הסתברו לו בדיעבד כבלתי נכונים. התובעים הוסיפו כי לא הוסברה להם במהלך פגישה זו משמעות ההליך והסכמתם ניתנה שלא מדעת.

 

עורכי הדין הנתבעים טענו כי האפשרות להעביר את הדיון למתכונת של סעיף 79א' נולדה דווקא על מנת לקדם את עניינו של התובע. לדבריהם, מדובר במהלך משפטי נכון אשר התיישב עם טובתו של הלקוח דנן. עם זאת, הנתבעים לא השכילו להוכיח כי ניתן לתובעים הסבר על משמעות ההליך וסיכוניו המשפטיים.

 

הפרת חובת הזהירות מצד עורכי הדין

 

הלכה פסוקה היא כי עורך דין חייב חובת זהירות כלפי לקוחו והפרתה של חובה זו היא התרשלות. כמו כן, במידה וכתוצאה מרשלנות זו נגרם ללקוח נזק, חייב עורך הדין לפצותו. עם זאת, יש לציין כי החיוב המוטל על עורך דין אינו חיוב להשיג תוצאה אלא חיוב לעשות את המאמץ הדרוש לשם כך.


במצב דברים זה קיימת חובה על עורך הדין להעמיד לרשות הלקוח, טרם הסכמה לדיון במתכונת של סעיף 79א' לחוק, את המידע המלא על צורת דיון זו ועל ההגבלות הנובעות ממנה והמשמעויות שיש לה - הן לעניין ההכרעה בהתדיינות גופה, והן בעניין צמצום. כמו כן, היה על עורכי הדין לפרט בפני התובעים את סיכוייו הקלושים של ערעור על פסק דין במתכונת זו. לכן, משלא מילאו הנתבעים את חובתם כלפי התובע להבהיר לו את המשמעות המלאה של הליך לפי סעיף 79א', ניתן לקבוע שהם הפרו כלפיו את חובת הזהירות.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

מהי רשלנות מקצועית של עורך דין?

כישלון של עורך דין במסגרת ניהול הליך משפטי, אם בגין אי הצגת טיעונים ראויים או אם משום ניתוח שגוי של המקרה, עלול להקים כנגדו עילה לתביעה בגין רשלנות מקצועית... 

רשלנות מקצועית של עורכת דין בעסקת קומבינציה תידון בפני בורר

האם תביעה בגין רשלנות מקצועית של עורכת דין בעסקת מקרקעין, תידון בבית המשפט או בפני בורר? 

האם רשלנות מקצועית של עו"ד היא עבירה אתית?

האם רשלנות מקצועית של עורך דין עלולה להיות גם עבירה אתית? 

רשלנות מקצועית של אדריכל או מהנדס, אימתי?

מהי אחריותו המקצועית של מהנדס או אדריכל? האם ניתן לתבוע איש מקצוע בגין רשלנות מקצועית? 

מהי רשלנות מקצועית של עובדת סוציאלית?

מהי רשלנות מקצועית של עובדת סוציאלית? האם ניתן לתבוע את פקידת הסעד באופן ישיר? 

עריכת חוזה רשלנית - רשלנות מקצועית של עורך דין

עורך דין ערך חוזה באופן רשלני. האם רשלנות מקצועית ותשלום פיצויים ללקוח הנפגע? 

תביעה נגד עד מומחה אשר מונה מטעם בית המשפט, האמנם?

בית המשפט כי אין לתבוע עדים בנזיקין. בפסק דין זה נכתב כי אין שום הוראה בחוק אשר מאפשרת לתבוע בנזיקין עד בגין עדותו... 

האם פיצויים בעקבות רשלנות לכאורה בחקירה משטרתית?

האם אדם אשר נעצר בחשד לביצוע עבירה, וזוכה לאחר מכן בגין התפתחות מפתיעה בחקירה, זכאי לפיצויים ממשטרת ישראל? 

האם חברת ביטוח אשר שכרה עורך דין רשלן תפצה בגין רשלנות מקצועית?

חברת הביטוח שכרה עבור המבוטח עורך דין רשלן אשר הסב למבוטח נזקים. האם ניתן לתבוע את חברת הביטוח בגין רשלנות מקצועית? 

הפרת חוזה - האם אפשר להגיש תביעה כנגד עורך הדין?

האם ניתן להגיש תביעה ישירה כנגד עורך דין אשר גרם לצד השני (אותו הוא מייצג) להפר חוזה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.