חובה להגיד ללקוח על מתן ייעוץ בניהול השקעות אשר ניתן ללא רישיון
דרגו את המאמר |
|

פיצויים בגין ניהול תיק השקעות ללא רישיון ואי דיווח על כך ללקוח
לקוח אשר מסר כ-120 אלף שקלים לאישה אשר הציגה עצמה בתור מומחית בשוק ההון ותחום ההשקעות, יזכה לפיצויי בעקבות רשלנות מקצועית במהלך הטיפול בכספו. על פי פסיקת בית המשפט השלום בתל אביב, רשלנותה של הנתבעת הביאה לכך שמרבית כספו של התובע התפוגג באוויר ונעלם.
התביעה, אשר הוגשה לפני כחמש שנים, עסקה בפרשה שהחלה בקשרים רומנטיים בין הנתבעת לתובע. בעקבות קשרים אלו, הציעה הנתבעת לתובע כי תסייע לו בהשקעות בשוק ההון שכן היא מומחית בתחום זה. התובע טען כי הנתבעת הוסיפה שמדובר בהשקעה ללא סיכון. לדבריו, נאמר לו כי 80% מכספו יושקע במנויות סולידיות הנושאות תשואה שנתית ואילו 20% הנותרים יושקעו במניות מעו"ף.
קראו עוד בתחום:
- רשלנות מקצועית במסגרת אי גילוי פרטים בעסקת מקרקעין
- אי מתן הסבר ללקוח על משמעות הליך במתכונת סעיף 79א'
- שכר טרחה גבוה של עורכי הדין של ארקדי גאידמק - שלב הסיכומים במשפט
- רשלנות שוטרים בטיפול בתלונה בדבר העדרות צעירה
בדיעבד הופתע התובע לגלות כי הנתבעת הוליכה אותו שולל שכן לא היה לה ניסיון קודם בתחום הפיננסיים. זאת ועוד, הנתבעת איננה בעלת רישיון לייעוץ מס או לניהול תיקי השקעות.
התובע טען כי העביר את הכספים המדוברים לנתבעת במשך שבועיים והסכום הכולל עומד על כ-134 אלף שקלים. לדבריו, חודש לאחר ההשקעה בתיק, התברר לו כי נותרה בחשבון יתרה של 14,000 שקלים בלבד.
לטענת התובע, ניסה הוא לקבל תשובות לגבי ההשקעה מן הנתבעת אך ניסיונותיו אלו העלו חרס. הנתבעת טענה, להגנתה, כי התובע ידע שמדובר בהשקעה במניות מעו"ף אשר איננה השקעה נטולת סיכונים. כמו כן, הנתבעת הוסיפה כי ציינה בפניו של הלקוח כי אין בידה רישיון לעסוק בתחום.
חובת הדיווח על היעדר רישיון
בית המשפט קבע כי יש לבכר את גרסתו של התובע ולקבל את התביעה. בפסק הדין נכתב שברור כי הנתבעת הפרה את חובת הזהירות כלפי התובע בכך שלא אמרה לו מפורשות שהשקעת כספיו תיעשה במניות מעו"ף. כמו כן, הנתבעת הציגה את עצמה בתור מומחית בענף שוק ההון חרף העובדה שאין לה כל רישיון לעסוק בתחום זה.
עיסוק בתחום ההשקעות איננו אסור על פי חוק גם כאשר אין בידיו של העוסק רישיון לניהול השקעות או ייעוץ מס. עם זאת, חוק חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות ובניהול תיקי השקעות קובע כי מי שעוסק בייעוץ השקעות או בניהול תיקי השקעות בלי שיש בידו רישיון לפי חוק זה חייב להודיע ללקוח, קודם להתקשרות עמו, כי הוא אינו בעל רישיון.
לסיכום, בית המשפט קבע כי על הנתבעת לפצות את התובע בסכום ההפרש בין השקעותיו הראשונות על סך 134,000 שקלים לבין היתרה בחשבון ביום גילוייה (14,000 שקלים). כמו כן, הנתבעת חויבה גם בתשלום הוצאות משפט בסך 19,000 שקלים.