תביעה עבור קצבת תלויים - המנוח היה מלצר אשר השתכר מקבלת טיפים
דרגו את המאמר |
|

האם טיפ במסעדה הוא חלק מהכנסה לצורך חישוב פיצויים?
במקרים מצערים בהם מאבד אדם את חייו בתאונה, רשאים בני משפחתו לתבוע פיצויים מהביטוח הלאומי עבור קצבת תלויים. במסגרת הדיונים המשפטיים בעניין זה, מנסים השופטים להתחקות אחר משכורתו והכנסתו של המנוח בכדי לחשב מהו הסכום אשר אבד לבני משפחתו עם מותו של האחרון.
במקרה שהונח לאחרונה לפתחו של בית המשפט העליון, נידונה סוגיה מעניינת מתחום דיני העבודה. העותרת במקרה זה הייתה אלמנתו של אדם אשר קיפח את חייו בניסיון להציל צעירים אשר נקלעו למצוקה בים. בעתירה נטען כי בעלה המנוח של העותרת עבד במסעדה ומרבית הכנסתו הייתה מהטיפים אשר קיבל מהלקוחות. עם זאת, רישום מסודר וברור של כספים אלו לא עבר תחת רשויות המס ולא מצא ביטוי בתלושי המשכורת של המנוח. כאן המקום לציין כי ידוע שהוכחת השתכרות נעשית על פי רוב על ידי המצאת תלושי משכורת בפני בית המשפט.
קראו עוד בתחום:
- התיישנות תביעה לצורך גביית חוב אשר הוגשה על ידי הביטוח הלאומי
- גמלה לילד נכה מהמוסד לביטוח לאומי בגין בעיות התנהגות קשות
- קצבת שאירים לידועה בציבור למרות נישואים לאחרת
- הביטוח הלאומי לא דיווח לאלמנה על כך שהיא זכאית לקצבת שאירים
במקרה דנן נדרשו השופטים לבחון מהו מעמדו של תשר אשר מועבר ישירות מהלקוחות למלצר (בניגוד לתשר אשר עובר למלצרים לאחר רישומו כהכנסה של בית העסק). השופט ציין כי הדרך בה יש להגדיר את התשר נעשית בשני אופנים שונים, ובהתאם למקרה הנדון (האם מדובר ביחסי עבודה או לצורך בדיקות מס).
מתיחת ביקורת על המחוקק
השופטים קבעו כי יש לקבוע את שכרו של המנוח תוך חישוב אומדן הטיפים שקיבל הוא במהלך משמרותיו במסעדה. כמו כן, השופטים מתחו ביקורת על ה"פירצה בחוק" ההופכת מלצרים שכירים לעצמאים. לטענת השופטים, הגיע הזמן שהמחוקק יקבע מהו מעמדו של התשר באופן מוצהר וברור.
"בסופו של יום, הגענו למסקנה כי גם סכומי תשר אלו נחשבים להכנסה מעבודה לפי סעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה, הגם שאין מדובר בהכנסה המגיעה מן המעביד. מקביעה זו מתחייבת מסקנה נוספת והיא כי יש להתחשב בהכנסתו של המנוח מכספים שקיבל כתשר לעניין קצבת תלויים. בנסיבות המקרה, אין להיעתר לטענתו החלופית של המוסד לביטוח לאומי, לפיה יש לחייב את המסעדה לשפותו בגין החלק בקצבה הניתן בגין הכנסת המנוח מסכומים שקיבל כתשר".