האם אם מאמצת זכאית לקצבת ילדים ודמי לידה?
דרגו את המאמר |
|

דמי לידה וקצבת ילדים לאם מאמצת
האם אם מאמצת, אשר שימשה כמשפחה אומנה, זכאית לדמי לידה מהביטוח הלאומי? במידה והתשובה לשאלה זו הינה חיובית, ממתי זכאית המבוטחת לקצבת ילדים? סוגיות אלו הונחו לפתחו של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב.
התובעת הינה אם חד הורית אשר שימשה כאומנה עבור שני קטינים במשך מספר חודשים. הקטינים הוכרזו כברי אימוץ ושלוש שנים לאחר מכן ניתן עבורם צו אימוץ. בעקבות צו האימוץ, התובעת הפסיקה את עבודתה והגיש לביטוח הלאומי תביעה לקצבת ילדים ולתשלום דמי לידה. המוסד לביטוח לאומי היה סבור כי דין התביעה להידחות. בתגובת המוסד נכתב כי המבוטחת זכאית לקצבת ילדים, אך רק מיום מתן צו האימוץ. לגבי דמי הלידה, הביטוח הלאומי דחה תביעה זו בשל הזמן אשר עבר בין הגעת הילדים לבית התובעת לבין ההכרזה עליהם כברי אימוץ.
קראו עוד בתחום:
- עקר בית ישלם ביטוח לאומי וביטוח בריאות, בניגוד לעקרת בית
- שלילת קצבת שאירים מאלמנה לאחר תאונת עבודה
- האם תשולם קצבת שאירים לאישה אשר חזרה לגור עם הגרוש לאחר הפרידה?
- רצח לאומני או רצח פלילי - תביעה להכרה בתור נפגע פעולות איבה
התובעת פנתה בעקבות החלטות אלו לבית הדין לעבודה. לטענתה, יש לחשב קצבת ילדים מהיום בו הילדים הגיעו לבית ההורה המאמץ לשם מטרת אימוץ. במקרה דנן, התובעת טענה כי היום הקובע הוא היום בו הוכרזו הקטינים כברי אימוץ.
בנוגע לדמי הלידה, הביטוח הלאומי טען כי יום קבלת הילד בפועל לצורך האימוץ הוא היום הקובע. לטענתו, במקרה דנן הילדים הגיעו לתובעת למטרות אומנה ועל כן לא נוצר יום קובע לעניין זה. כמו כן, נטען כי לאחר שלוש שנים של שהייה בבית התובעת במסגרת האומנה, אומצו הילדים על ידה. בפרק זמן זה, אשר במהלכו משולמים דמי לידה לאם המאמצת, התובעת לא הפסיקה לעבוד.
בית הדין לעבודה - "מצב אבסורדי"
בית הדין לעבודה ציין כי החוק קובע את היום לגבי קצבת הילדים כיום הכרזת הילדים כברי אימוץ. דהיינו, מהיום בו ילד מוכרז כבר אימוץ, הוא מועבר למשפחה המאמצת וצו אימוץ ניתן לאחר תקופת מבחן. היות ולא כל הכרזה על ילד כבר אימוץ מביאה בסופו של היום לאימוצו בפועל, דמי הלידה לאם המאמצת משולמים רק עם קבלת צו האימוץ.
לפיכך, עמדתו של הביטוח הלאומי במקרה זה, קבע בית המשפט, יוצרת מצב בלתי הגיוני שהאם המאמצת לא תהיה זכאית לדמי הלידה ורק בשל הזמן אשר חלף בין הגעת הקטינים לביתה לבין צו האימוץ.
דהיינו, נקבע כי יום האימוץ הוא היום הקובע לעניין דמי הלידה. בנוגע לקצבת הילדים, בית הדין לעבודה קבע כי התובעת זכאית לקצבת ילדים גם עבור חצי השנה שקדמה לצו האימוץ, וזאת משום שהקטינים היו סמוכים על שולחנה בתקופה זו.