האם ישולם מענק אשפוז לאחר לידה מתוכננת בבית?
דרגו את המאמר |
|

לידה בבית לא תזכה אישה בדמי אשפוז
המוסד לביטוח לאומי משלם למוסדות רפואיים או לבתי חולים מענק אשפוז לאחר לידה. במידה והיולדת ילדה מחוץ לישראל, החוק קובע כי מענק האשפוז ישולם ליולדת ישירות, בגובה הסכום אשר שולם לצורך האשפוז (וכל אימת שהסכום אינו גבוה מהסכום בתקנות). האם אישה אשר ילדה בישראל, אך לא בבית חולים, זכאית למענק אשפוז?
התובעת, אשר ילדה את בתה בביתה, לא חלקה כל כך שנסיבות הלידה ייתרו את אשפוזה בבית החולים. עם זאת, לטענתה, יש להגמיש בעניינה את התנאים לקבלת מענק אשפוז ומענק לידה, וזאת בדומה לנשים אשר ילדו בביתם והגיעו לבית החולים במהלך היממה אשר לאחר הלידה. לחילופין, התובעת טענה כי היא זכאית למענקים מטעמי צדק וזאת בהתאם להוראות סעיף 387 לחוק הביטוח הלאומי ולתקנות הביטוח הלאומי. בכתב התביעה נטען כי מדובר בלקונה חקיקתית בתקנות ואין כל התייחסות בחוק ובתקנות ללידת בית מתוכננת.
קראו עוד בתחום:
- משכורת של עובדת הועלתה באופן פיקטיבי על מנת להגדיל דמי לידה
- גימלת שמירת הריון כאשר עובדת עזבה מקום אחד מתוך שלושה
- האם אם מאמצת זכאית לקצבת ילדים ודמי לידה?
המוסד לביטוח לאומי קבע כי יש לדחות את התביעה וזאת משום שהזכות למענקי אשפוז ומעניקה לידה קמה למבוטחת לאחר לידה בבית חולים. כמו כן, נטען על ידי המוסד לביטוח לאומי כי הזכאות למענקים אלו הינה של המוסד הרפואי או של בית החולים, אשר בו הייתה היולדת מאושפזת, ולידה בבית איננה מצריכה אשפוז בפועל.
בית הדין לעבודה קיבל את טענות הביטוח הלאומי וקבע כי יש לדחות התביעה. בפסק הדין נכתב כי תנאי הכרחי לקבלת המענקים הינו – הזדקקות לאשפוז. במקרה דנן, נקבע כי התובעת איננה עומדת בתנאי סעיף 42(א) לחוק הביטוח הלאומי ועל כן אין היא זכאית למענקים נשוא תביעתה.