ניסיון לעשות שימוש בנתונים מרשת חברתית במסגרת תביעת ביטוח
דרגו את המאמר |
|

שימוש בפרטים מדף אישי ברשת חברתית בתביעת ביטוח
הרשתות החברתיות הפכו לשם דבר בעולם האינטרנט. בזכות כלים מקוונים אלה, ניתן כיום לשנות דברים בראש סדר היום הציבורי וכן לעורר מהפכות של ממש (ראה ערך מהפכת כיכר א-תחריר במצרים). עם זאת, השימוש ברשתות החברתיות עלול להיות לרועץ לגולש וזאת משום שניתן לקבל פרטים רבים אודותיו באמצעותן.
לדוגמא, השתייכות לקבוצות מסוימות ברשת החברתית עלולה להציג את הגולש כמזוהה עם ערכים מסוימים, פרסומים על ה"קיר" ברשת הפייסבוק יכולים להעיד על תחומי עניין וכדומה. לעיתים, דברים אשר התפרסמו ברשתות חברתיות משמשים בעלי דין בערכאות המשפטיות. לדוגמא, בני זוג בהליכי גירושין יכולים לנסות ולהוכיח בגידה על ידי תמונות או התכתבויות ברשת חברתית. לאחרונה, ניסתה חברת הביטוח כלל להשתמש בנתונים אשר נדלו מרשת חברתית בכדי להוכיח טענות בדבר "נכות מדומה" מצד תובעת אשר נפגעה בתאונת דרכים.
תביעות ביטוח רבות סובבות סביב הנזקים אשר נגרמו לתובע והיקף הפיצויים להם הוא זכאי. לאחר שהוכחה חבותה של חברת הביטוח, עומד בית המשפט על הפיצויים המגיעים לנפגע על בסיס שקלול נכותו הרפואית ונכותו התפקודית. הפיצויים נפסקים בסופו של היום על בסיס אחוזי הנכות אשר נקבעים לתובע.
במקרה אשר הונח לפתחו של בית המשפט המחוזי בירושלים, העלתה חברת הביטוח כלל טענה מקורית כנגד תובעת אשר נפגעה בתאונת דרכים. הנתבעת טענה כי ניתן לראות בכרטיס החבר של התובעת ברשת הפייסבוק תמונות אשר העידו על מצב בריאותה התקין ויכולתה לחזור לשגרת חיים נורמאלית. הדברים היו משמעותיים מבחינת כושר ההשתכרות של התובעת.
הפיצויים המגיעים לנפגע המקטין נזקו
יצוין כי השאלה אשר עמדה במרכזו של הדיון בבית המשפט הייתה מעט מורכבת יותר. מדובר היה בנפגעת תאונת דרכים אשר לא שקדה על שמריה ועשתה כל שביכולתה להתאושש מהאירוע ולשוב לשגרת חיים נורמטיבית ותקינה. מדובר אפוא בשאלה משפטית עקרונית – האם נפגע אשר פועל לצמצם את נזקיו ולחזור לשגרה, מתוך רצון ואמונה בעצמו, זכאי לפיצויים נמוכים מנפגע אשר שוקע בצערו ואינו פועל להקטנת נזקיו. בית המשפט המחוזי, בפסק דינו, קבע כי התשובה לשאלה זו הינו "לא מוחלט".
קראו עוד בתחום:
- האם יש לאשר עיקול על זכותו של מבוטח לשנות מוטבים בפוליסת ביטוח חיים?
- רכב נגנב בעת מילוי צמיגים כאשר המנוע עובד - האם הביטוח מכסה?
- מכירת פוליסת ביטוח שלא כדין - האם פיצויים בגין אובדן תגמולי ביטוח לאחר גניבת רכב?
- תביעה לתגמולי סיעוד מחברת ביטוח ללא צירוף חוות דעת רפואית
התובעת במקרה זה נפגעה בתור הולכת רגל בהיותה קטינה בת 17 בלבד. לאחר התאונה נאלצה התובעת להיות מאושפזת בבית לוינשטיין למשך כחצי שנה אך בזכות רצונה העז להתגבר הצליחה היא לחזור לספסל הלימודים חרף נזקיה הגופניים. התובעת שבה לבית הספר, למרות שטרם החלימה מפציעתה, ואף סיימה את בחינות הבגרות בהצלחה. זאת ועוד, התובעת סירבה לקבל "הנחות", התנדבה לשירות צבאי ועם מתן פסק הדין עמדה על סף סיום שירות מלא.
בכתב התביעה נטען כי יש להעמיד את נכותה של התובעת על 51% ואילו חברת הביטוח סברה כי אחוזי הנכות אשר יש לקבוע לאחרונה צריכים לעמוד על 20% בלבד. שלושה מומחים רפואיים מונו על ידי בית המשפט בכדי להתחקות אחר נכותה של התובעת. המומחים, מתחומי האורטופדיה, השיקום והנוירולוגיה, קבעו כי אחוזי הנכות מהם סובלת התובעת קרובים יותר לנתבע על ידה מאשר לנטען על ידי חברת הביטוח. חברת הביטוח הייתה סבורה כי יש מקום לסטות מחוות דעתם של המומחים.
בית המשפט: "נהפוך הוא. דף האינטרנט מוכיח פגיעה חברתית של ממש"
לטענת כלל, התובעת מסרה נתונים שגויים למומחים וטענה בפניהם כי הישגיה הלימודיים נפגעו, היא מבודדת חברתית, ודימוייה העצמי נמוך מאי פעם. על מנת ליצוק תוכן לטענות אלו, הציגה חברת הביטוח בפני בית המשפט את הדף האישי של התובעת ברשת הפייסבוק. בתמונות נראתה התובעת כאשר היא מסייעת לאמה בעבודות הבית, יוצאת לחוף הים בבגד ים חושפני, מבלה עם חבריה ומשתתפת בטיולים. זאת ועוד, התובעת – טענה חברת הביטוח – נראית בתמונות רוקדת ומפזזת בחתונותיהם של אחיה ואחותה.
בית המשפט קבע כי אין לקבל את טענותיה של חברת הביטוח."נהפוך הוא", קבע השופט, "בחינת חייה האישיים של התובעת בדף הפייסבוק שלה מראה תמונה אחרת לגמרי. התובעת מנהלת חיי חברה מצומצמים למדי. לא ניתן לשלול אפוא כי הפגיעה ממנה סבלה התובעת שינתה את אורח חייה מקצה לקצה ופגעה משמעותית ביכולותיה החברתיות".