בעקבות חשש לסחר באיברים - חברת ביטוח לא תשלם החזר כספי להשתלה בחו``ל
דרגו את המאמר |
|

בעקבות חשד לסחר איברים בקוסבו - חברת הביטוח לא תשלם החזר השתלת כליה
המאבק הבינלאומי בסחר באיברים תופס לא אחת את כותרות החדשות ברחבי העולם. בינואר האחרון נעצר רופא טורקי בקוסבו בצו בינלאומי בחשד כי היה חבר ברשת בינלאומית לסחר באיברים במדינה הענייה. על פי החשד, הרופא הטורקי היה גורם משמעותי ברשת אשר פיתתה אנשים עניים לקבל בקוסבו כספים רבים עבור תרומת כליה. כליות אלו נמכרו, על פי החשד, לבעלי הון במערב ואף בישראל. על פי הטענות, הלקוחות שילמו עבור הכליות ה"נתרמות" כחצי מיליון שקלים לכליה. קראו עוד בתחום: סוגיה בעניין זה הונחה לאחרונה לפתחו של בית המשפט בישראל במסגרת תביעת ביטוח. מדובר בתביעה אשר הגיש מושתל כליה מקוסבו עבור החזר הוצאות הניתוח. התובע עבר ניתוח להשתלת כליה בקוסבו ודרש מחברת הביטוח החזר כספי עבור הוצאות ההשתלה. חברת הביטוח סירבה וזאת בטענה כי קיים חשד של ממש בסחר באיברים. מדובר בתביעת ביטוח על סך כ-215,000 שקלים אשר הוגשה לפתחו של בית המשפט המחוזי. התובע טען כי הכליה אשר הושתלה בגופו נתרמה לו על ידי "תורם אלטרואיסט" ועל כן מדובר בהשתלה אשר עומדת בכל מבחני החוק. כמו כן, התובע אף הציג בפני בית המשפט "אישור" לדבריו מטעם בית החולים בקוסבו. איסור מפורש על השתלת איברים גובהו של נטל הוכחה זו נקבע, על פי פסק הדין, לפי השקפתו של המחוקק הישראלי כפי שהיא מצטיירת מחוק השתלות איברים. דהיינו, השופטת קבעה כי רף זה דורש מהתובע להציג בפני בית המשפט "תשתית לכאורית לקיום השתלה אלטרואיסטית". במקרה דנן, נקבע, תשתית כגון זו לא הוכחה כלל. לסיכום, נקבע כי אין די בהצגת אישור אנונימי מבית חולים אנונימי בכדי ליצוק תוכן לטענה שתרומת הכליה נעשתה מתוך מעשה אלטרואיסטי, ואף לא באופן לכאורי בלבד.
חוק השתלות איברים קובע איסור מפורש על קבלת איברים בתמורה. מדובר בחוק אשר נועד להילחם עם תופעת הסחר באיברים אשר גורמי פשיעה בינלאומיים השתלטו עליה בשנים האחרונות. בית המשפט קבע כי כאשר חברת ביטוח איננה מוכנה לשלם את ההחזרים הכספיים בעקבות חשד לסחר באיברים, מוטל על התובע נטל ההוכחה.
התובע דכאן לא השכיל להציג בפני בית המשפט כל הוכחה לדבריו פרט לאישור שניתן לו מבית החולים בקוסבו. האישור אשר הוצג היה אישור לאקוני בלבד ולא הייתה כל עדות בנוגע לזהות התורם ו\או מניעיו. האם בית המשפט צריך לצאת מנקודת הנחה כי בבירת קוסבו, פרישטיניה, קיימת תרבות של תרומת אברים לזרים, תהתה השופטת.