דחיית תביעה להכרה בסוכרת במסגרת חוק הנכים
דרגו את המאמר |
|

תביעה להכרה בסוכרת במהלך השירות הצבאי
חייל אשר שירת בצה"ל כטבח ושוחרר מהשירות בעקבות אבחון סוכרת נעורים, הגיש תביעה נגד קצין התגמולים להכרה בו כנכה צה"ל.
התובע טען כי באחד הימים במהלך שירותו הצבאי, בעוד שהוא ישן בחדר הטבחים הסמוך למטבח, התעורר לשמע נקישה בדלת. לטענתו, קם הוא מהשינה לפתוח את דלת החדר ואז אחזה בו בהלה למראה כלב המאיים לקפוץ ולתקוף אותו, בעוד הוא מנסה לסגור את הדלת. החייל טען כי חזר למיטתו ותחילה לא ייחס כל חשיבות לאירוע הכלב, אך בהמשך (משלא יכול היה לשוב ולהירדם) העיר את חברו שישן בחדר הטבחים והאחרון הרגיעו והביא לו כוס מים.
קראו עוד בתחום:
- מה הקשר בין סוכרת לשירות הצבאי?
- האם הנחה מארנונה לנכה צה"ל היא אישית או ניתנת להעברה?
- סוגי פגיעות שכיחות בגינן תובעים חיילים את משרד הביטחון
- אסטמה עקב שירות צבאי
התובע טען שלמחרת, מפאת הרגשת חולשה, פנה למרפאה ונבדק על ידי רופא היחידה שנתן לו כדור הרגעה והורה לו לחזור לעבודתו. בשעה 17:30 שב המבקש לביתו ובאותו ערב הוסע על ידי הוריו לבית החולים "ברזילי" באשקלון. לאחר בדיקות בבית החולים אובחנו התסמינים שהופיעו אצל התובע כסוכרת נעורים ובשל כך נקבע לו פרופיל רפואי 21 והוא שוחרר מצה"ל.
המסגרת המשפטית - אבחון סוכרת נעורים בצבא
בבואו של בית המשפט לדון בתביעות העוסקות בהתפרצות סוכרת במהלך השירות הצבאי, עומדות בפני השופטים שתי שאלות עיקריות: ראשית, האם מצב דחק נפשי אכן גורם להופעת סכרת נעורים (וכשאלה משנה - האם קיימת אסכולה רפואית המכירה בקיומו של קשר סיבתי רפואי בין תנאי דחק לבין הופעתה של המחלה)? שנית, האם מתח נפשי כפי שהוכח שהיה קיים אצל הטוען למחלה, יש בו כדי להביא להופעתה של סכרת נעורים (והאם מתח נפשי זה היה "בזמן ועקב השירות")?
במקרה דנן, בית המשפט קבע כי לא קיימת עדיין אסכולה רפואית אשר קבעה באופן מפורש שקיים קשר סיבתי ברור בין מתח נפשי או אירוע חד פעמי, להתפרצות סוכרת נעורים. בית המשפט ציין כי פסיקות שונות בערכאות שונות נתקבלו לאורך השנים ועל כן חייב היה התובע להוכיח טענותיו ברמה גבוהה ביותר (נטל בו הוא לא עמד).
קראו גם:
- האם אירועים נפשיים זהים יזכו בשתי גמלות, מהביטוח הלאומי וממשרד הביטחון?
- החמרה במצב בריאותי במהלך השירותי הצבאי
- האם לוחמת מג"ב הסובלת מטרשת נפוצה תוכר כנכת צה"ל?
- חוק הנכים - הכרה במחלת הסוכרת עקב אירוע חריג במהלך השירות הצבאי
החייל חזר לישון ולא ייחס חשיבות לאירוע, האם מדובר ב"דחק חריג"?
באשר לשאלה השנייה, בית המשפט קבע כי בכדי להוכיח שאירוע הכלב היווה אירוע דחק חריג "עקב השירות", על החייל היה לעמוד במבחן אובייקטיבי כפי שנקבע בפסיקתו של בית המשפט העליון. דהיינו, להוכיח שאירוע הכלב היה אירוע הנובע מתנאי שירותו הצבאי המיוחדים. בית המשפט קבע כי מהראיות והעדויות אשר הונחו לפניו, לא ניתן לקבוע שמבחינה אובייקטיבית מדובר באירוע דחק נפשי שנגרם דווקא "עקב השירות".
עוד הוסיף בית המשפט כי במקרה דנן מלכתחילה לא ניתן לדבר על "דחק חריג", שכן החייל הודה בעצמו שלא ייחס חשיבות לקפיצת הכלב וחזר למיטתו מיד לאחר האירוע. לבסוף, קבע השופט כי התובע לא עמד בנטל ההוכחה בנוגע לקיומו של קשר סיבתי, בין אירוע הכלב לבין פרוץ סכרת הנעורים.