ועדה רפואית צילמה מבוטח באופן סמוי - האם החלטתה תיפסל?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5 |
צילום וידאו סמוי לפני וועדה רפואית
בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע קבע כי וועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי איננה רשאית ליזום מטעמה צילומי וידאו סמויים של מבוטחים. מדובר בפסק דין תקדימי אשר שומט את הקרקע תחת כלי זה מבחינתן של הוועדות הרפואיות העוסקות בתאונות עבודה. החלטה זו התקבלה במסגרת ערעורו של עובד נמל אשדוד אשר דרש להגדיל את אחוזי הנכות שנקבעו לו בוועדה הרפואית.
קראו עוד בתחום:
- וועדה רפואית עליונה במשרד הביטחון ומינוי מומחה בתחום ספציפי
- החלפת הרכב ועדה רפואית לאחר דיונים רבים ומספר ערעורים
- נכות זמנית במקום צמיתה בעקבות אפשרות הקטנת הנזק על ידי ניתוח, האמנם?
- ועדה רפואית לעררים הפחיתה את הנכות - ערעור לבית הדין לעבודה
הפרשה החלה כאשר העובד התייצב באוגוסט 2012 לפני הוועדה הרפואית. לדבריו, הוא סבל מפגיעה בצוואר אשר נגרמה לו במהלך העבודה. הוועדה הרפואית עמדה על מצבו הבריאותי של המבוטח ופסקה כי נכותו הינה בשיעור 14.5%. המבוטח לא השלים עם שיעור הנכות והגיש ערעור על כך לבית הדין לעבודה. בבית הדין לעבודה, המבוטח טען כי הוועדה הרפואית עשתה שימוש אסור בחומרי וידאו שצילמו אותו באופן סמוי. כמו כן, לדבריו, הוועדה לא פעלה כראוי כאשר היא קבעה שהיא לא תמסור לו את הפרוטוקול אלא לאחר עריכת צילום הוידאו.
זאת ועוד, המבוטח טען כי בצילום הוידאו שהוצג בפניו הוא דווקא נראה כאדם שאיננו מסוגל להזיז את ראשו לאחור במהלך העבודה. בסופו של היום, המערער טען כי דין החלטת הוועדה להתבטל וזאת בגין צילומי הוידאו הסמויים.
גוף מעין משפטי איננו רשאי ליזום צילומי וידאו סמויים
בית הדין לעבודה קיבל את הערעור. השופט, צבי פרנקל, קבע בפסק הדין כי וועדה רפואית בביטוח לאומי איננה אלא "גוף ניטראלי ומעין שיפוטי". אי לכך, נקבע כי הוועדה איננה רשאית ליזום צילומי וידאו של מבוטח ובמידה והיא מתכוונת לעשות כן, עליה ליידע את האחרון. אי לכך, בית הדין קבע כי עניינו של העובד במקרה דנן יושב לדיון מול וועדה רפואית בהרכב אחר. בפסק הדין נקבע כי הוועדה שגתה כאשר היא פעלה באופן חד צדדי, ואגב מתן הודעה רק לביטוח הלאומי בנושא הצילומים הסמויים. במילים פשוטות, בית הדין לעבודה התערב בהחלטת הוועדה וזאת נוכח "פגם מהותי" שנפל בהתנהלותה.
ב"כ של המבוטח טען ביציאה מבית הדין כי מדובר ללא ספק בהחלטה תקדימית. כעת, הוסיף עורך הדין, הוועדות הרפואיות בביטוח הלאומי לא תוכלנה עוד להציג צילומים נסתרים של מבוטחים אשר יש בהם לכאורה כדי להפריך את טענות האחרונים בנוגע לפגימות בריאותיות ורפואיות. עורך דינו של המבוטח אמר כי בהתאם לפסיקת בית הדין לעבודה, וועדות רפואיות תהינה מחויבות ליידע את המבוטח באשר לכוונתן לצלמו בסתר, וזאת בשל היותן גופים ניטראליים ומעין שיפוטיים הכפופים לכללי הצדק הטבעי. בסופו של היום, נקבע כי הזמנת צילום וידאו סמוי מהווה עילה לפסילת הוועדה בהרכב הנוכחי.