הכרה בנכות נפשית בצבא בגין הטרדה מינית בבסיס
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
השילוב בין חיילים וחיילות, והכוח אשר ניתן בידיהם של מפקדים מסוימים, גורם לא אחת לאירועים לא נעימים במהלך השירות הצבאי. תת אלוף גילה קליפי-אמיר, יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים, הציגה נתונים מדאיגים בנוגע להיקפה של תופעה זו. קליפי-אמיר טענה, בדיון מיוחד בכנסת אשר נערך בעניין קידום הנשים בצבא, כי מדי שנה מוטרדות בצה"ל למעלה מ-380 חיילות, ו-93% מהמקרים נעשים במסגרת צבאית.
מיותר לציין כי אונס ופגיעות מיניות בצבא עלולים לגרום פעמים רבות גם לנזקים נפשיים חמורים. במקרים אלו, ייתכן ותקום לחיילת (או לחייל) עילה להגשת תביעה למשרד הביטחון לשם הכרה בזכות לגמלה מכוח חוק הנכים. עם זאת, הוכחת תביעות בגין נזק נפשי לאחר מקרה של הטרדה מינית בצבא הינה משימה מורכבת.
משרד הביטחון נוהג להניח מכשולים רבים בפני תובעות ותובעים בעניינים אלו, וזאת משום שישנו קושי של ממש לקשור קשר סיבתי בין האירועים הנטענים לבין הנזקים הנפשיים. ראשית, נזקים נפשיים יכולים לנבוע מחמת מספר סיבות ולא רק בשל הטרדה מינית. שנית, לא אחת ניטשת מחלוקת בנוגע לשיעור התרומה של ההטרדה המינית לנזקים הנפשיים וכן לאחוזי הנכות שיש לקבוע, אם בכלל, לתובעת.
בפסק דין תקדימי, אשר ניתן בעניין מסוג זה, הצליחה עורכת הדין מיכל קריסטל ממשרדו של עו"ד אלי סבן (משרד בעל ניסיון רב בייצוג נכי צה"ל), להתגבר על הקשיים העומדים בפניה ולהביא להכרה במרשתה כנכת צה"ל לאחר שהאחרונה סבלה מהטרדה מינית בצבא ובדרכה לבסיס במהלך השירות היא הייתה מעורבת בפיגוע טרור.
המפקד מחבק ומנשק ללא אישור
החיילת הצעירה טענה כי במהלך שירותה הצבאי נהג מפקדה הישיר לחבק ולנשק אותה בניגוד לרצונה. הדברים החלו להטריד אותה ברמה כזו שהיא פנתה למשטרה הצבאית והגישה תלונה כנגד המפקד המטריד. כמו כן, באחד הימים בהם היא חזרה לבסיס בתחבורה ציבורית, נקלעה החיילת לפיגוע טרור קטלני באוטובוס בו ישבה. למזלה, הפיגוע לא גרם לה לנזקים פיסיים, אך נזקים נפשיים היו מנת חלקה אחריו.
החיילת טענה, באמצעות עורכת דינה, כי זיכרונות הפיגוע רדפו אותה גם חודשים ארוכים לאחר האירוע, ובשילוב ההטרדה המינית בבסיס, נפגע מצבה הנפשי באופן ממשי. ועדת הערכה אשר דנה בעניינה של החיילת החליטה לקבל את טענותיה לכך שמתקיים קשר סיבתי בין הנזקים הנפשיים לבין האירועים הקשים במהלך השירות הצבאי.
טרם נקבעה נכותה הרשמית של החיילת, ועורכת דינה מעריכה כי נכות זו תעמוד על כ-20% לפחות. עו"ד קריסטל אף הביעה תקווה כי פסק הדין התקדימי יעודד חיילות אשר סבלו וסובלות מהטרדה מינית בצבא שלא לוותר ולפנות לקבלת ייעוץ משפטי שכן ייתכן מאד שהן זכאיות לפיצויים.